Τεράστια μεταρρύθμιση ανακοίνωσε η UEFA, παρουσίασε το νέο φορμάτ των κυπέλλων Ευρώπης στους εκπροσώπους των ελληνικών ομάδων και το Euronews παρακολούθησε το σεμινάριο και προσπαθεί να κωδικοποιήσει όλες τις αλλαγές.
Η UEFA παρουσίασε στην Αθήνα τη νέα μορφή που θα έχουν οι τρεις ποδοσφαιρικές ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις από την προσεχή κιολας αγωνιστική σεζόν, δηλαδή από το καλοκαίρι.
Με τη βοήθεια της Super League διοργανώθηκε σεμινάριο στο οποίο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των ομάδων της μεγάλης κατηγορίας του ελληνικού επαγγελματικού πρωταθλήματος, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν από κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας τον νέο τρόπο διεξαγωγής του Champions League, του Europa League και του Conference League.
Στην εκδήλωση έδωσε το παρών και ο γενικός γραμματέας της UEFA Θεόδωρος Θεοδωρίδης.
Για να διασφαλίσει ότι το νέο φορμάτ μετά το 2024 θα προσφέρει το καλύτερο για τους συλλόγους, τους παίκτες και τους φιλάθλους, η UEFA στήριξε το σχεδιασμό της σε εκτενείς διαβουλεύσεις με βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική κοινότητα.
Πώς θα αλλάξει η μορφή του Champions League από το 2024/25;
Η βασική αλλαγή στις μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA είναι η εγκατάλειψη του ισχύοντος συστήματος της φάσης των ομίλων. Η τρέχουσα φάση των ομίλων του Champions League περιλαμβάνει 32 συμμετέχουσες ομάδες χωρισμένες σε οκτώ ομίλους των 4 ομάδων ο καθένας. Από την σεζόν 2024/25, 36 σύλλογοι θα συμμετάσχουν στην πρώην φάση των ομίλων του Champions League, δίνοντας σε άλλες τέσσερις ομάδες την ευκαιρία να ανταγωνιστούν τους καλύτερους συλλόγους της Ευρώπης. Αυτοί οι 36 σύλλογοι θα συμμετάσχουν σε ένα ενιαίο πρωτάθλημα, στο οποίο θα καταταγούν και οι 36 ανταγωνιστικοί σύλλογοι στην ίδια ενιαία βαθμολογία.
Με το νέο σχήμα, οι ομάδες θα παίζουν 8 αγώνες στη νέα φάση του πρωταθλήματος (πρώην φάση των ομίλων). Δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον τρεις αντιπάλους δύο φορές (εντός και εκτός έδρας) αλλά θα αντιμετωπίζουν 8 διαφορετικές ομάδες, παίζοντας τέσσερα ματς εντός και τέσσερα εκτός έδρας. Για τον προσδιορισμό των 8 διαφορετικών αντιπάλων, οι ομάδες θα ταξινομούνται αρχικά σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας των εννιά ομάδων το καθένα. Στη συνέχεια, κάθε ομάδα θα κληρώνεται για να αντιμετωπίσει δύο αντιπάλους από κάθε ένα από αυτά τα τέσσερα γκρουπ (και από το δικό της γκρουπ δυναμικότητας για πρώτη φορά), παίζοντας ένα ματς εντός και ένα εκτός έδρας ενάντια σε κάθε ομάδα από το ίδιο γκρουπ δυναμικότητας.
Αυτό δίνει στους συλλόγους την ευκαιρία να δοκιμάσουν τους εαυτούς τους ενάντια σε ένα ευρύτερο φάσμα αντιπάλων και αυξάνει την προοπτική για τους οπαδούς να βλέπουν τις κορυφαίες ομάδες να αναμετρώνται συχνότερα και νωρίτερα στη διοργάνωση. Το αποτέλεσμα θα είναι επίσης πιο ανταγωνιστικοί αγώνες για όλους τους συλλόγους σε όλες τις θέσεις της ενιαίας βαθμολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε ομάδα θα παίζει με συνολικά οκτώ αντιπάλους, τέσσερα εντός και τέσσερα εκτός έδρας ματς. Σε αυτήν την φάση δεν προβλέπονται εμφύλιοι, ενώ επίσης θα αποφεύγεται να αντιμετωπίζει πάνω από δυο αντιπαλους από την ίδια χώρα.
Πώς θα κατανεμηθούν οι τέσσερις επιπλέον θέσεις στη φάση των ομίλων του Champions League;
Η πρόκριση για το Champions League θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή και θα εξαρτηθεί από την τελική θέση του συλλόγου στην διοργάνωση του εγχώριου πρωταθλήματος της προηγούμενης σεζόν, σε συνδυασμό με τη θέση κάθε ομοσπονδίας στην κατάταξη συντελεστών συλλόγων της εθνικής ομοσπονδίας. Η βάση της λίστας συμμετοχής θα παραμείνει ίδια με την τρέχουσα σεζόν και οι τέσσερις πρόσθετες θέσεις που είναι διαθέσιμες από το 2024/25 (από τις 32 στις 36 ομάδες) θα κατανεμηθούν ως εξής:
Πρώτη θέση: Αυτή η θέση πηγαίνει στην τρίτη ομάδα του πρωταθλήματος της πέμπτης χώρας στο UEFA ranking, η οποία πλέον δεν θα μετέχει στα προκριματικά, αλλά θα έχει απευθείας συμμετοχή.
Δεύτερη θέση: Ένα επιπλέον εισιτήριο θα υπάρξει στη διαδικασία πρόκρισης των πρωταθλητών των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Μέχρι τώρα από το Champions Path προκρίνονταν, μέσα από τέσσερις προκριματικούς γύρους, τέσσερις πρωταθλητές, από τη νέα σεζόν οι θέσεις αυτές γίνονται πέντε. Συνεπώς αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκρισης για τους πρωταθλητές Ελλάδας και Κύπρου.
Τρίτη και τέταρτη θέση: Αυτές οι θέσεις πηγαίνουν στις ομοσπονδίες με τις καλύτερες συλλογικές επιδόσεις των ομάδων τους την προηγούμενη σεζόν (δηλαδή τον υψηλότερο συντελεστή ομοσπονδίας της προηγούμενης σεζόν, ο οποίος βασίζεται στον συνολικό αριθμό των βαθμών, που πέτυχε κάθε σύλλογος από μία ομοσπονδία διαιρούμενη με τον αριθμό των συλλόγων που την εκπροσώπησαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις). Αυτές οι δύο ομοσπονδίες θα κερδίσουν η καθεμία μια επιπλέον απευθείας θέση στο νέο Champions League, σε σχέση με αυτές που κανονικά δικαιούνται.
Πώς θα φτάσουν οι ομάδες στη νοκ άουτ φάση του Champions League και τι θα αλλάξει εκεί;
Το αποτέλεσμα κάθε αγώνα θα κρίνει την τελική κατάταξη του νέου πρωταθλήματος, με τρεις βαθμούς για τη νίκη και έναν για την ισοπαλία.
Οι οκτώ πρώτες ομάδες της ενιαίας βαθμολογίας των 36 θα προκριθούν αυτόματα στη φάση των 16, ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 9η έως την 24η θέση θα αγωνιστούν σε διπλούς νοκ άουτ πλέι οφ αγώνες για να εξασφαλίσουν τη θέση τους στη φάση των 16 της διοργάνωσης. Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 25η έως την 36η θέση αποκλείονται, δίχως μετακίνησή τους στο UEFA Europa League.
Η νέα μορφή, με όλες τις ομάδες να κατατάσσονται μαζί σε ένα πρωτάθλημα, θα σημαίνει ότι θα υπάρχουν πολλές κρίσιμες αναμετρήσεις μέχρι και την τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης. Επιπλέον, επειδή στις ισοβαθμίες θα μετράει η διαφορά τερμάτων, πολλά ενδέχεται να κρίνονται μέχρι και το τελευταίο λεπτό της τελευταίας αγωνιστικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία αγωνιστική του ενιαίου πρωταθλήματος των 36 θα διεξάγεται Ιανουάριο και όλα τα ματς αυτής (18 συνολικά) θα αρχίζουν για λόγους διαφάνειας την ίδια ώρα.
Στη φάση των νοκ άουτ, οι ομάδες μεταξύ 9ης και 16ης θέσης θα αντιμετωπίσουν μια ομάδα που τερμάτισε μεταξύ 17ης και 24ης, με τον δεύτερο αγώνα στην έδρα τους. Οι οκτώ ομάδες που θα επικρατήσουν στα πλέι οφ της νοκ άουτ φάσης θα περάσουν στη φάση των 16, όπου η καθεμία θα αντιμετωπίσει μία από τις οκτώ πρώτες ομάδες, οι οποίες θα έχουν ήδη προκριθεί στη φάση των 16.
Για να ενισχυθεί η συνέργεια μεταξύ της πρώτης φάσης του ενιαίου πρωταθλήματος και των νοκ άουτ φάσεων και για να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο στην πρώτη φάση τα ζευγάρια των νοκ άουτ φάσεων θα καθορίζονται εν μέρει από τη θέση την οποία κατέλαβαν στην πρώτη φάση, με κλήρωση η οποία τελικά θα διαμορφώνει τον δρόμο μέχρι τον τελικό. Ωστόσο για παράδειγμα, οι δύο πρώτοι της κατάταξης δεν θα μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι στα νοκ άουτ παρά μόνο στον τελικό.
Από τη φάση των 16 και μετά, η διοργάνωση θα συνεχίσει να ακολουθεί την υπάρχουσα μορφή των νοκ άουτ, που οδηγεί στην ουδέτερη έδρα του τελικού, που έχει επιλέξει η UEFA.
Όλοι οι αγώνες πριν από τον τελικό θα συνεχίσουν να παίζονται στα μέσα της εβδομάδας, αναγνωρίζοντας τη σημασία του εθνικού ημερολογίου αγώνων σε όλη την Ευρώπη, ενώ ο τελικός θα συνεχίσει να διεξάγεται το Σάββατο.
Πως θα αλλάξουν οι μορφές του Europa League και του Europa Conference League από το 2024/25;
Παρόμοιες αλλαγές μορφής θα εφαρμοστούν επίσης στο Europa League (8 αγώνες και επομένως 8 διαφορετικοί αντίπαλοι στη φάση του πρωταθλήματος) και στο UEFA Europa Conference League, το οποίο από το 2024/25 θα ονομάζεται UEFA Conference League (6 αγώνες και επομένως 6 διαφορετικοί αντίπαλοι στη φάση του πρωταθλήματος), με τις δύο διοργανώσεις να περιλαμβάνουν 36 ομάδες στη φάση του πρωταθλήματος.
Πως ωφελούνται οι ομάδες Ελλάδας και Κύπρου από το νέο φορμάτ;
Συνολικά στην πρώην φάση ομίλων θα μετέχουν 108 ομάδες και στις τρεις διοργανώσεις, μια γενναία αύξηση που μοιραία αυξάνει και τις πιθανότητες πρόκρισης ελληνικών και κυπριακών ομάδων.
Επίσης, όσοι αποκλείονται από το φθινόπωρο και μετά (αρχικά όσοι θα βρεθούν από την 25η θέση και κάτω της κάθε διοργάνωσης και ακολούθως όσοι χάνουν στα νοκ άουτ), θα πηγαίνουν σπίτι τους και αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή και εξαιρετικής σημασία για το ελληνικό και το κυπριακό ποδόσφαιρο, οι ομάδες των οποίων αναμένεται ως επι το πλείστον να συμμετέχουν στις διοργανώσεις του Europa και του Conference League. Δεν θα υπάρχει πλέον η αλοίωση που παρατηρούνταν ως σήμερα στις διοργανώσεις, με τις ομάδες που αποκλείνται από το Champions League να μεταφέρονται στο Europa και από αυτό στο Confernence. Αυτα θα συμβαίνουν μόνο στους προκριματικούς του καλοκαιριού.
Όποιοι ξεκινούν τον Σεπτέμβρη στην φάση των 36, θα ξέρουν πλέον ότι αυτοί είναι οι ανταγωνιστές τους για την κατάκτηση του τροπαίου και δεν πρόκειται να τους έρθουν άλλοι στην πορεία της διοργάνωσης. Γεγονός που δίνει ευκαιρία σε ελληνικές και κυπριακές ομάδες να θέσουν υψηλούς στόχους, ειδικά αν μετέχουν στο Conference ή ακόμα και στο Europa League, αφού θα γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να τους προκύψουν στην πορεία άλλες δύσκολες ομάδες πέραν αυτών που ήδη θα υπάρχουν.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με το νέο φορμάτ αυξάζονται οι πιθανότητες συμμετοχής των πρωταθλητών Ελλάδας και Κύπρου ακόμα και στο ενιαίο πρωτάθλημα των 36 του Champions League, αφού δίνεται μία επιπλέον θέση στο μονοπάτι των πρωταθλητών (πέντε θέσεις από τέσσερις που υπήρχαν ως τώρα μετά από τέσσερις προκριματικούς γύρους) ενώ πιθανότατα, αναλογα με τον συλλογικό του συντελεστή, οι ελληνικές και κυπριακές ομάδες πιθανά θα κερδίζουν κάποιον ή κάποιους αρχικούς προκριματικούς γύρους.
Πώς θα είναι το ημερολόγιο με τη νέα μορφή τριών αγώνων;
Οι αγώνες της πρώτης φάσης του Champions League και του Europa League θα διεξάγονται μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου, ενώ οι αγώνες της πρώτης φάσης του Conference League θα διεξάγονται μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου. Κάθε μία από τις τρεις διοργανώσεις συλλόγων της UEFA θα έχει μία αποκλειστική εβδομάδα διεξαγωγής της αγωνιστικής, στη διάρκεια της οποίας δεν θα προγραμματίζονται αγώνες των άλλων δύο διοργανώσεων.
Στις υπόλοιπες εβδομάδες, οι αγώνες του Champions League θα διεξάγονται την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ οι αγώνες του Europa League και του Conference League θα διεξάγονται την Πέμπτη. Στην αποκλειστική εβδομάδα του Champions League, οι αγώνες του θα διεξάγονται την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη. Στην αποκλειστική εβδομάδα του Europa League, οι αγώνες του Europa League θα διεξάγονται την Τετάρτη και την Πέμπτη. Στην αποκλειστική εβδομάδα του Conference League, οι αγώνες του θα διεξάγονται την Πέμπτη.
Την τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης και στις τρεις διοργανώσεις οι 18 αγώνες θα διεξάγονται ταυτόχρονα.
Πώς θα ωφελήσει τους φιλάθλους η νέα μορφή Champions League;
Η νέα μορφή πρωταθλήματος θα περιλαμβάνει περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες σε κάθε διοργάνωση και θα επιτρέπει στους φιλάθλους όχι μόνο να δουν πιο σημαντικούς ευρωπαϊκούς αγώνες, αλλά και να τους δουν να διεξάγονται νωρίτερα στη διοργάνωση.
Η νέα μορφή θα εισάγει μια καλύτερη ανταγωνιστική ισορροπία μεταξύ όλων των ομάδων, με κάθε ομάδα να μπορεί να αντιμετωπίσει αντιπάλους παρόμοιου αγωνιστικού επιπέδου σε όλη τη διάρκεια του ενιαίου πρωταθλήματος.
Κάθε αγώνας μετράει. Η νέα μορφή πρωταθλήματος θα διασφαλίσει ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να διαμορφώσει τη θέση μιας ομάδας, μέχρι και την τελευταία αγωνιστική. Η νίκη ή η ήττα του τελευταίου αγώνα της φάσης του πρωταθλήματος θα μπορούσε να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ της αυτόματης πρόκρισης στη φάση των 16, της πρόσβασης στα πλέι οφ ή του αποκλεισμού από τη διοργάνωση.
Πώς θα ωφελήσει η νέα μορφή Champions League το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο;
Οι αλλαγές που έγιναν έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν ένα θετικό μέλλον για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα και να καλύψουν τις εξελισσόμενες ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων, αναφέρουν από την UEFA.
Επιβεβαιώνοντας αναμφίβολα την κοινή δέσμευση στην αρχή του ανοιχτού ανταγωνισμού και της αθλητικής αξίας σε ολόκληρη την ήπειρο, ο κοινός στόχος ήταν επίσης η υποστήριξη των εθνικών πρωταθλημάτων. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το νέο τοπίο των διοργανώσεων συλλόγων της UEFA επιτρέπει σε περισσότερες ομάδες και συνεπώς σε περισσότερους προπονητές και ποδοσφαιριστές να αγωνιστούν σε πιο ανταγωνιστικούς αγώνες στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Η UEFA επιβεβαίωσε επίσης την ισχυρή οικονομική της δέσμευση για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στο σύνολό της και ότι θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την παροχή αλληλεγγύης σε συλλόγους που δεν συμμετέχουν στις διοργανώσεις συλλόγων της UEFA. Αυτό θα ενισχύσει το ισχυρό οικοδόμημα στο οποίο βασίζεται το παιχνίδι στην Ευρώπη.
Μάλιστα, υπολογίζεται ότι για κάθε ελληνική και κυπριακή ομάδα μπορεί και να υπερδιπλασιαστούν τα έσοδα που λαμβάνει από τον λογαριασμό αλληλεγγύης της UEFA, τα οποία σήμερα αγγίζουν τις 250.000 ευρώ ετησίως για κάθε ομάδα Α' Κατηγορίας που δεν μετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Δείτε το νέο format εδω
Στηρίξτε το prasinea.blogspot.com κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας, Βρείτε μας στο Facebook και στο twitter
0 Σχόλια