Παναθηναϊκός το πρόβλημα είναι οι παίκτες;

Athens-Kallithea-Panathinaikos

Η τρίτη αγωνιστική επανέφερε στο προσκήνιο το κακό πρόσωπο του Παναθηναϊκού. Η ιστορία επαναλαμβάνεται όπως και με τον Άγιαξ. Αμέσως μετά από ένα μεγάλο παιχνιδι και μια επική πρόκριση επί της Λανς έρχεται το "στραπάτσο" στην Ελλάδα από την Athens kallithea. 

Η εξήγηση θα μπορουμε να είναι απλή. Οι παίκτες υποτιμούν το πρωτάθλημα. Τα δίνουν όλα στους ευρωπαϊκούς αγώνες καθώς εκεί τα φώτα ειναι επάνω τους, τους βλέπουν μάνατζερ κι ανεβαίνει το κασέ τους, αλλά όταν παίζουν στο... χωριό μας περπατάνε!

Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί από παλιά και ειναι αυτό που λέμε "δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη"! Γι αυτόν τον λόγο γκέλες στο φετινό πρωτάθλημα έχουν κάνει όλες οι ελληνικές ομάδες που έχουν παίξει στην Ευρώπη!

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε πέρυσι στον ΠΑΟΚ και στον Ολυμπιακό που έπαιζαν στην Ευρώπη μεχρι την άνοιξη. Όταν ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από την Ευρώπη σοβαρεύτηκε και τελικά πήρε το πρωτάθλημα ενώ είχε μπει στα play off με δέκα βαθμους διαφορά από τον πρώτο. Ο Ολυμπιακός που έφτασε ως το τέλος στο Conference  δεν σοβαρεύτηκε πότε και τερμάτισε 3ος στο πρωτάθλημα.

Η τακτική

Θα πρέπει όμως να προσθέσουμε σε αυτή την λογική εξήγηση και το θέμα της τακτικής!  Η ομαδα μας είναι μη παραγωγική επιθετικά όταν αντιμετωπίζει οργανωμένες άμυνες. Συνολικά στο πρωτάθλημα βάλαμε μόλις τρία γκολ (τα δυο χθες).  Με την Καλλιθέα είχαμε τις ίδιες τελικές προσπάθειες αν και η ομαδα αυτή κοστίζει συνολικά 8 εκ ευρώ! 

Η διαφορά ποιότητας των παικτών της Καλλιθέας με του Παναθηναϊκού είναι χαώδης και δεν μπορεί να γινει σύγκριση. Για να φτάσεις όμως στις ευκαιρίες χρειάζεσαι αυτοματισμούς, κίνηση χωρίς μπάλα και τακτική! Τέτοιο πράγμα δεν το βλεπουμε ακόμη στον φετινό Παναθηναϊκό!

Η ομάδα μας φέτος είναι προσανατολισμένη στο κλέψιμο της μπάλας και στην αντεπίθεση.  Έτσι βάλαμε τα δυο γκολ στην Λανς στην Αθήνα.  Όμως αντεπιθέσεις δεν μπορούν να γίνουν όταν παίζεις με χαμηλότερης δυναμικότητας αντίπαλο ο οποίος είναι συνήθως ταμπουρωμένος! Το αντίθετο μπορει να συμβεί, δηλαδή να σου βγάλει εκείνος αντεπίθεση και να σου κάνει την ζημιά ειδικά αν έχεις μια άμυνα που δεν κόβει ούτε με βαλέ. Η αιτία  και για την αντεπίθεση και γιατι κακή άμυνα ειναι στο κέντρο όπως έχουμε ξαναπεί.

Αυτές τις ομαδες πρέπει να τις πιάνεις από το λαιμό και παίζοντας στο 100% μεχρι το 20ο-30ο  λεπτό να έχεις καθαρίσει το παιχνίδι και να κάνεις διαχείριση δυνάμεων δίνοντας χώρο. Δεν πρέπει να ξεκινάς νωθρά με την βεβαιότητα ότι αργά ή γρήγορα θα μπει το γκολ γιατι ο χρόνος κυλά εις βάρος σου από το πρώτο λεπτό!

Κι επειδή οι αγώνες με χαμηλότερης δυναμικότητας αντιπάλους που θα παίζει ταμπουρωμένος θα ειναι η κλασική μορφή των αγώνων του Παναθηναϊκού σε Ελλαδα και Ευρώπη για φέτος, χρειάζεται άμεσα λύση στην τακτική και στην νοοτροπία.

Περαιτέρω δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο Παναθηναϊκός είναι μια νέα ομάδα και το πρωτάθλημα κρίνεται στα play offs όπου ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τους ανταγωνιστές και κάθε ματς θα μετρά 6 βαθμους.

Στηρίξτε το prasinea.blogspot.com κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας, Βρείτε μας στο Facebook και στο twitter

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια